Hoe schadelijk is chocolade eigenlijk voor je tanden?

Chocoholics opgelet!

Binnen ons team maken we er geen geheim van: een aantal van ons zijn verslaafd aan chocolade. Ook al weten we allemaal dat het slecht is voor je gebit; het is lastig om de verleiding te weerstaan. Maar hoe schadelijk is chocolade eigenlijk voor je tanden? We zetten het voor je op een rijtje en geven je graag een paar tips om het ontstaan van gaatjes te beperken.

Cacao versus suiker

Denk je aan chocolade, dan denk je aan cacao. In principe is cacao niet schadelijk voor je tanden. Maar in de gemiddelde chocoladereep zit helaas geen 100% cacao. De suikers die zijn toegevoegd maken chocolade slecht voor je tanden. Doordat suikers te lang in je mond achterblijven gaan de bacteriën deze suiker opnemen. Het zuur wat daaruit voorkomt zorgt voor gaatjes. Kun je de verleiding niet weerstaan? Geen probleem. Maar doe er niet te lang over. Want hoe langer de chocolade in je mond blijft zitten, hoe slechter het is voor je gebit. Je kunt beter een hele reep in één keer eten dan 10 kleine stukjes verspreid over de hele dag.

Niet alle chocolade is even slecht

Gelukkig zijn niet alle soorten chocolade even slecht voor je gebit. Dit komt doordat niet alle soorten chocolade evenveel suiker bevatten. Wist je dat pure chocolade de meeste cacao en dus de minste suikers bevat? Melkchocolade daarentegen bevat minder ‘echte’ cacao en daardoor meer suikers. Witte chocolade is over het algemeen het slechtste voor je tanden, omdat dat helemaal geen ‘echte’ cacao bevat. Ben je een echte chocoholic? Dan is het wellicht verstandig om een extra controleafspraak in te plannen.