Conebeam CT scan – Myray Skyview

Tandheelkundig Centrum Denekamp is in het bezit van een MyRay Skyview Conebeam CT Scanner. De vastgelegde beelden worden doorgaans als fundament ingezet voor implantologische behandelingen. Dit noemt men in vaktermen “Computer Guided Surgery”. TC Denekamp heeft het benodigde diploma om deze geavanceerde apparatuur te mogen bedienen (Niveau 4A/M, praktische stralingshygiene voor medisch specialisten).

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN EEN CONEBEAM CT SCANNER?

Het grote voordeel van de Cone-beam CT is de indrukwekkende vermindering van de stralingsdosis. De dosis is zestig keer kleiner dan de vroeger routinematig gebruikte stralingsdosis en zes keer lager dan ‘lage dosis CT’. Gezien slechts één rotatie van stralenbron en 2D-detector rond het hoofd van de patiënt nodig is kan de onderzoeksduur ook sterk beperkt worden. Een routineonderzoek duurt slechts 10-20 seconden, afhankelijk van de resolutie.

De introductie van de Cone-beam CT maakt dan ook een routine 3D-planning toegankelijk en ethisch verantwoord voor implantologische en gecombineerde orthodontisch-chirurgische ingrepen bij elke patiënt. Een bijkomend voordeel is dat er bij een Cone-beam CT minder artefacten zijn ter hoogte van de tandbogen, bijvoorbeeld veroorzaakt door tandvullingen of orthodontische slotjes. Bovendien kunnen objectieve metingen van zowel de weke delen als de onderliggende benige structuren voor en na de ingreep worden uitgevoerd. Gezien het beperkte oppervlak van de detector en de zwakkere stralenbron blijven de toepassingen vandaag beperkt tot het onderzoek van botstructuren zoals de aangezichtsschedel, sinussen, onderkaak en bovenkaak (dentalscan) en kaakkopjes

WAT HOUDT COMPUTER GUIDED SURGERY PRECIES IN?

Kort gezegd, bij computer guided surgery draait alles om voorbereiding. Er wordt een CT-scan van de kaak gemaakt die op de computer wordt omgezet in een driedimensionaal beeld. Via dit 3D-beeld kunnen we precies vaststellen waar de implantaten, bijvoorbeeld qua botbreedte en -hoogte, het beste kunnen worden aangebracht. Zo bereiden we de methode van plaatsing helemaal van tevoren tot in detail voor. De planning dient als basis voor het maken van een boormal, waarin bevestigingspunten en openingen voor de implantaten worden gemaakt. En als basis voor de brug of kroon die op de implantaten wordt bevestigd. De brug wordt op voorhand in ons tandtechnisch laboratorium op maat gemaakt.